Ramai yang terlepas pandang kepentingan merancang awal untuk keperluan hidup berumah tangga, lebih-lebih lagi berkaitan pengurusan kewangan dan lain-lain perkara seperti membeli harta dan menyimpan serta merancang keluarga dan pelbagai lagi isu. Tidak dinafikan bahawa ikatan perkahwinan adalah puncak perhubungan dan harus diraikan dengan penuh kegembiraan.

Tidak hairanlah apabila pasangan yang berumah tangga cenderung melakukan kesilapan dalam menguruskan kewangan dan boleh merosakkan kehidupan rumah tangga yang harmoni. Untuk mengelak situasi atau krisis seperti ini berlaku, berikut adalah beberapa garis panduan yang boleh menjadi garis panduan konkrit kepada pasangan pengantin ketika mereka merancang perjalanan mereka sebagai pasangan.

1. Tulis tujuan yang ingin anda berdua capai

Beritahu pasangan anda tentang keadaan kewangan anda, termasuk pendapatan kasar bulanan, hutang dan segala perbelanjaan harian. Kemudian, tetapkan matlamat jangka panjang seperti jumlah yang anda akan simpan selepas anda bersara dan membeli hartanah, atau bilangan orang yang akan anda miliki dalam keluarga anda.

2. Penyimpanan wang di bank

Sebelum kahwin, bincang tentang penyimpanan wang di bank. Pasangan yang sudah berkahwin digalakkan untuk membuka akaun khas menggunakan nama bersama. Pastikan ada pembahagian jumlah dan komitmen simpanan bulanan tetap. Boleh juga simpan duit di akaun bank bersama untuk komitmen bulanan rumah suami isteri.

3. Dana kecemasan

Jika anda belum memilikinya, jadikan ia sebagai keutamaan kewangan anda. Dana kecemasan atau duit kecemasan harus disediakan untuk ’emergency’ atau masalah yang tidak dijangka seperti pemberhentian pekerja, penyakit keluarga yang serius, dan bencana alam. Dana kecemasan sebaiknya diasingkan untuk keperluan anda dalam tempoh enam bulan akan datang, ia boleh membantu menstabilkan kewangan anda dan sekaligus dapat mengekalkan hubungan anda dan pasangan. 

4. Pelaburan jangka panjang

Pilih skim pelaburan yang sesuai dengan bajet anda. Walaupun anda berdua mengasingkan jumlah yang kecil setiap bulan, namun dalam puluhan tahun akan datang, pulangan semula pelaburan itu akan dapat dinikmati apabila anda melangkah masuk ke dunia persaraan atau anda ingin membiayai kos pengajian anak di universiti kelak. Pelaburan sangat berguna untuk masa depan anda dan keluarga.

5. Menetapkan bajet bulanan

Tentukan jumlah maksimum yang boleh anda belanjakan untuk kos makan, pengangkutan, sewa rumah atau ansuran rumah ataupun keperluan perbelanjaan lain setiap bulan. Ini dilakukan untuk mengelakkan anda berbelanja untuk perkara yang tidak perlu dan mencegah anda untuk berhutang.